Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
Online přednášky NZM na YouTube
Zajímají Vás nejnovější informace ze zemědělství z laboratoří i z praxe? Aktuální témata vám představí přední odborníci online na našem YouTube kanálu.
Přednášky, které probíhají v Národním zemědělském muzeu, pro vás současně zaznamenáváme a zpřístupňujeme na našem YouTube kanálu. Zadržování vody v krajině, úbytek půdy, extrémní sucha, škůdci a choroby, plodiny známé i zapomenuté, léčivé byliny nebo plevele. V zemědělství je stále o čem hovořit, co zkoumat a mnoho cest, kam posunout moderní výzkum.
Nestihli jste přijít na přednášku v NZM? Nevadí, buďte u toho s námi online.
Zázraky šlechtění |
Historie a současnost šlechtění kladrubských koní / Ing. Jiří Machek, Národní hřebčín Kladruby nad Labem Zajímavě zbarvení sportovní koně / Mgr. Anna Reinbergerová, Stáj Želkovice Epigenetika – zmatení pojmů? / prof. Ing. Luděk Bartoš, DrSc., Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i. Temné stránky roztomilosti / doc. Ing. Helena Chaloupková, Česká zemědělská univerzita Využití genových zdrojů ovocných dřevin ve šlechtění a praxi / prof. Dr. Ing. Boris Krška, Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský, Holovousy, s. r. o. Nové techniky šlechtění rostlin - dostanou v Evropě šanci? / Mgr. Tomáš Moravec, PhD., Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i. Denivky, jak je nezmáne – od botanických druhů k novinkám ve šlechtění / Markéta Macháčková, Botanický ústav AV ČR, v. v. i., Průhonice Šlechtění chmele: Klony útočí aneb jak svět k poloranému červeňáku přišel… / Ing. Josef Patzak, Ph.D., Chmelařský institut, s. r. o. Šlechtění révy na odolnost nejen k houbovým chorobám / Ing. Radek Sotolář, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně |
Noc vědců 2022 |
Senzorika ve šlechtění ovoce / Mgr. Terezie Vojtová, Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský, Holovousy s. r. o. Máme rádi brambory (nejen na talíři) / Ing. Jaroslav Čepl, CSc., Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod Digitalizace zemědělství v souvislostech / Ing. Jan Lukáš, Ph.D., Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Autonomní systémy v zemědělství / Doc. Ing. Milan Kroulík, Ph.D., Česká zemědělská univerzita v Praze – ProLAB Cesta vody s člověkem / Ing. Filip Zavřel, H2Ospodař! Poznávání hub všemi smysly / RNDr. David Novotný Ph.D., Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Nový les jinak / Ing. Monika Vejpustková, Ph.D., Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti Urban farming: různé formy pěstování ve městě / Magdalena Prunerová, Česká koalice pro ochranu biodiverzity a Pureself Ukrajinské zemědělství – význam a aktuální situace / Mgr. Semen Lysytskyi, ČZU |
Nový pohled na dějiny zahradního umění |
Zahrada a její nesmrtelní obyvatelé / Ing. Zdeněk Novák, Národní zemědělské muzeum Ráj a zahrady související / Ing. Zdeněk Novák Italské zahrady humanismu a renesance / Ing. Zdeněk Novák Francouzské zahrady absolutismu I. / Ing. Zdeněk Novák Francouzské zahrady absolutismu II./ Ing. Zdeněk Novák Zahrada anglická, čínská a japonská / Ing. Zdeněk Novák Zahrada rokoková a anglo-čínská / Ing. Zdeněk Novák Zahrada malířsko-krajinářská / Ing. Zdeněk Novák Zahrady 20. století / Ing. Zdeněk Novák |
Noc vědců 2021 |
Staré krajové odrůdy v našem okolí / Bc. et Bc. Tony Skřipčák Paul Kupelwieser a jeho doba: vídeňská kulinární zastavení – 1. díl, Hovězí vývar květová špička, fridáty / Irena Korbelářová, Slezská univerzita v Opavě Video Paul Kupelwieser a jeho doba: vídeňská kulinární zastavení – 2. díl, Bœf àla Mode / Irena Korbelářová, Slezská univerzita v Opavě Video Paul Kupelwieser a jeho doba – 3. díl, Snídaně na vidličku aneb Gabelfrühstück / Irena Korbelářová, Slezská univerzita v Opavě O netradičních okopaninách a jejich pěstování u nás / Ing. Andrea Svobodová, Ph.D., Výzkumný ústav bramborářský v Havlíčkově Brodě Šlechtění: Od výběrů po nové genové techniky / doc. RNDr. Jaroslava Ovesná, CSs., Výzkumný ústav rostlinné výroby Banky a bankovnictví u zemědělských rostlin / Ing. Vojtěch Holubec, CSc., Výzkumný ústav rostlinné výroby Proměna zemědělské krajiny v čase z pohledu dálkového průzkumu Země / Ing. Jan Lukáš, Ph.D., Výzkumný ústav veterinárnbího lékařství, v. v. i. O ovcích a lidech v proměnách času / Ing. Michal Milerski, Ph.D., Výzkumný ústav živočišné výroby, , v. v. i. Co jsou vlastně ty přípravky na ochranu rostlin a kdy je nutné je použít? / Ing. Pavel Minář, Ph.D., Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Co jsou vlastně ty přípravky na ochranu rostlin a kdy je nutné je použít II.? / Ing. Štěpánka Radová, Ph.D., Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Destrukce a obnova lesa - rozdíl v rychlosti a čase / doc. Ing. Petr Zahradník, CSc., Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i. Čas lidí, čas stromů, čas lesa / prof. Ing. Vilém Podrázský, CSc., Česká zemědělská univerzita, Fakulta lesnická a dřevařská / ČAZV Šlechtění ovoce je závod s časem / Ing. Lubor Zelený, Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy Jak uchovávat živé mikroorganismy / RNDr. David Novotný, Ph.D., Výzkumný ústav rostlinné výroby Čas jako faktor ovlivňující rozvoj nejen střevní mikroflóry drůbeže / Doc. RNDr. Ivan Rychlík, Ph.D., Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i. |
Noc vědců 2020 |
Precizní zemědělství – od krajiny po semínko / Doc. Ing. Václav Brant, Ph.D., Centrum precizního zemědělství, ČZU Robotizace v ochraně rostlin aneb rostlinolékařství 21. století / Ing. Štěpánka Radová, Ph.D., ÚKZÚZ Brno Nové technologie v zemědělství / Ing. Jan Lukáš, Ph.D., Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Alternativní výživové styly / Ing. Markéta Begany, Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Fermentovaná zelenina / Ing. Eliška Kováříková, Ph.D., Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Střevní mikrobiota / Mgr. Radko Pechar, Ph.D., Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Méně známé bezlepkové plodiny / RNDr., Bc. Zuzana Šmídová, Ph.D., Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Luštěniny a jejich klíčení / Ing. Natálie Pečenková, Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Paskalizace aneb vysoký tlak v potravinářském průmyslu i lékařství / Ing. Milan Houška, CSc., Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Sledování obsahu lepku v potravinách a databáze "Potraviny bez lepku" / Ing. Jana Rysová, Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Informace na obalech potravin - co nám vlastně říkají / Ing. Marika Macháčková, Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Vývoj nutričně hodnotných potravin z konopného semene / Ing. Miloš Beran, Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. K čemu slouží aplikace Monitoring eroze zemědělské půdy? Současné technologie pro produkci bezlepkového ovsa s vysokou nutriční hodnotou / Ing. Václav Dvořáček, Ph.D., Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. |
Pěstujme a jezme zdravě
|
Planí předchůdci kulturních rostlin – kdo byli a v čem jsou dodnes dobří / Ing. Vojtěch Holubec, CSc., Genová banka VÚRV, v. v. i. Staré a méně známé plodiny – šance pro půdu i zdraví / Ing. Petra Hlásná Čepková, Ph.D., Genová banka VÚRV, v. v. i Bylinky jako dochucovadla, léčiva i přírodní pesticidy / Ing. Roman Pavela, Ph.D., VÚRV, v. v. i., Praha-Ruzyně Desatero správného bylinkáře / Ing. Kateřina Smékalová, Ph.D., VÚRV, v. v. i., Olomouc Proč a jak chránit plodiny proti chorobám a škůdcům / Ing. Roman Pavela, Ph.D., VÚRV, v. v. i., Praha-Ruzyně Mykotoxiny: jed i lék / Ing. Martin Žabka, Ph.D., VÚRV, v. v. i., Praha-Ruzyně Není hmyz jako hmyz / Ing. Kateřina Kovaříková, Ph.D., VÚRV, v. v. i., Praha-Ruzyně Jaké škůdce ovoce najdeme v zahradách, kdy se vyskytují a jak je přechytračit / Ing. Kamil Holý, Ph.D., VÚRV, v. v. i., Praha-Ruzyně |
Voda a půda jako společenské dilema
|
Od meliorační trubky k ptačímu parku / Ing. Václav Zámečník a Mgr. Břeněk Michálek, Česká společnost ornitologická Cena za zdravou krajinu: Kde se střetává realita se sny / Ing. Jaroslav Pražan, Ph.D., Ústav zemědělské ekonomiky a informací Jak systém hospodaření ovlivňuje půdní úrodnost / Ing. Miroslav Florián, Ph.D., Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Klikatá cesta za rovnováhou / Ing. Martin Hutař, ekologický producent Co chybí české krajině. Léčba a prevence / Ing. Zdeněk Jahn, CSc., Státní pozemkový úřad, Pobočka Nymburk Cesta do krajiny vede kolem nás všech / Ing. Kateřina Zímová, nezávislá krajinná ekoložka, CooLAND z.s. Půda jako živý ekosystém. Dialog mezi půdou a kořenem / Ing. Jaroslav Záhora, CSc., Mendelova univerzita, Brno Půda jedová / Dr. Ing. Milan Sáňka, Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí, Masarykova univerzita Význam půdy pro zadržení vody v krajině / Ing. Jan Vopravil, Ph.D., Výzkumný ústav meliorací a půdy, v.v.i. Zadržení vody a půdy v krajině – praktická řešení / Ing. František Pavlík, Ph.D., Státní pozemkový úřad Klima a krajina: Z partnerů soupeři / prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D., Mendelova univerzita Brno, CzechGlobe Příběh vody z Milešovky. Diverzita jako životní styl / Daniel Pitek, soukromý zemědělec |
Bylinkový den 2019 |
Co je to KPZ aneb Najdi si svého sedláka / Alena Wranová, AMPI – Asociace místních potravinových iniciativ, CooLAND Bylinky v domácí výrobě kosmetiky / Judita Klimentová, Kosmetika hrou Zahrada jako prostřený stůl aneb Bylinky pro lidi i užitečný hmyz / Ing. Kateřina Smékalová, Ph.D., Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. Rizika spojená s užíváním léčivých rostlin / PharmDr. Jan Martin, Ph.D., Česká fytoterapeutická akademie |
Bylinkový den 2018 |
Léčivé, aromatické a kořeninové rostliny aneb Kdo je kdo v bylinkách? / Ing. Kateřina Smékalová, Ph.D., VÚRV, v. v. i., Olomouc Pěstujte v nádobách / Ing. Anita Blahušová O plevelech a jiné havěti / doc. Ing. Jan Mikulka, CSc., VÚRV, v.v.i., Praha–Ruzyně Od dalmáckého prachu z chryzantém po moderní ochranu rostlin / Ing. Roman Pavela, Ph.D., VÚRV, v.v.i., Praha–Ruzyně |
Zvědaví
Bouráme mýty, prezentujeme fakta.
Pod akronymem Z{věda}ví se skrývají slova Zemědělská Věda – Výzkum. Cykly vzdělávacích přednášek pro všechny, které zajímá vše kolem zemědělství, krajiny a venkova, jsou zaměřené na prezentaci aktuálních výsledků výzkumu. Připravujeme je ve spolupráci s výzkumnými institucemi, resortními organizacemi Ministerstva zemědělství a oborovými nevládními organizacemi.