Příběh zemědělství – Praha
workshop NOC VĚDCŮ: Raně novověká alchymie? Tajemství zmrzlin a sorbetů
Termín konání: 6. 10. 2023, 17:30–21:15
![workshop NOC VĚDCŮ: Raně novověká alchymie? Tajemství zmrzlin a sorbetů workshop NOC VĚDCŮ: Raně novověká alchymie? Tajemství zmrzlin a sorbetů](http://old.nzm.cz/file/892d00c6fdff53678583e9acaafd934f/44108/bigperex/300%20x%20200%20-%202023-09-15T105319.469.png)
Večer zahájíme přednáškou s názvem „Zmrzlina. Historicko-antropologické souvislosti mražené pochoutky“. Antropoložka jídla PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Vás seznámí s kulturním a antropologickým pozadím vývoje této lahůdky a její přípravy v minulosti. Představí zmrzlinu jako sociální fenomén a pojedná o historii používaných ingrediencí.
Na přednášku naváže kulinární program věnovaný historickým zmrzlinám a sorbetům, který povede historik Milan Svoboda. Ten vnímá jídelní stůl jako umělecké dílo a dlouhodobě se věnuje instalacím historických tabulí. V prostoru kuchyně NZM nabídne praktickou ukázku přípravy zmrzlin a sorbetů s použitím původního raně novověkého náčiní a mobiliáře, kterou doprovodí odborným výkladem dějinných souvislostí a zajímavostí o významu těchto mražených pokrmů na aristokratických svátečních stolech. Pochoutky, které v průběhu programu vzniknou, budete moci také ochutnat. Kapacita programu je omezena, účast je možná pouze po předchozí rezervaci. KAPACITA WORKSHOPU JE JIŽ NAPLNĚNA.
Úvodní přednáška Evy Ferrarové se bude konat v prostoru expozice Gastronomie od 17 hodin a je volně přístupná bez nutnosti rezervace.
Doba trvání workshopu Tajemství zmrzlin a sorbetů je 45 minut, kapacita 15 účastníků. KAPACITA WORKSHOPU JE JIŽ NAPLNĚNA.