Příběh zemědělství – Praha

workshop NOC VĚDCŮ: Raně novověká alchymie? Tajemství zmrzlin a sorbetů

Termín konání: 6. 10. 2023, 17:30–21:15

workshop NOC VĚDCŮ: Raně novověká alchymie? Tajemství zmrzlin a sorbetů
V duchu letošního podtitulu Noci vědců společně poodhalíme tajemství zmrzlin a sorbetů. Tyto chladivé pochoutky nejsou tak moderním výdobytkem, jak by se mohlo na první pohled zdát. Přijďte se dozvědět zajímavosti o jejich vzniku, historické výrobě v dobách bez ledniček a mrazáků, zjistit, jaké příchutě zmrzlin a sorbetů byly dříve populární, a v neposlední řadě ochutnat několik historických druhů.

Večer zahájíme přednáškou s názvem „Zmrzlina. Historicko-antropologické souvislosti mražené pochoutky“. Antropoložka jídla PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D.  Vás seznámí s kulturním a antropologickým pozadím vývoje této lahůdky a její přípravy v minulosti. Představí zmrzlinu jako sociální fenomén a pojedná o historii používaných ingrediencí.

Na přednášku naváže kulinární program věnovaný historickým zmrzlinám a sorbetům, který povede historik Milan Svoboda. Ten vnímá jídelní stůl jako umělecké dílo a dlouhodobě se věnuje instalacím historických tabulí. V prostoru kuchyně NZM nabídne praktickou ukázku přípravy zmrzlin a sorbetů s použitím původního raně novověkého náčiní a mobiliáře, kterou doprovodí odborným výkladem dějinných souvislostí a zajímavostí o významu těchto mražených pokrmů na aristokratických svátečních stolech. Pochoutky, které v průběhu programu vzniknou, budete moci také ochutnat. Kapacita programu je omezena, účast je možná pouze po předchozí rezervaciKAPACITA WORKSHOPU JE JIŽ NAPLNĚNA.

Úvodní přednáška Evy Ferrarové se bude konat v prostoru expozice Gastronomie od 17 hodin a je volně přístupná bez nutnosti rezervace.

Doba trvání workshopu Tajemství zmrzlin a sorbetů je 45 minut, kapacita 15 účastníků. KAPACITA WORKSHOPU JE JIŽ NAPLNĚNA.