Národní zemědělské muzeum, s. p. o.

Laskavec

Laskavec (Amaranthus sp. – amarant)

Třída: dvouděložné

Čeleď: laskavcovité

Rod: laskavec

Historie amarantu se začala psát před 8 tisíci lety v tropickém pásmu Ameriky. Nenáročná rostlina byla součástí každodenní stravy kultury Mayů, Aztéků i Inků – zelené části rostlin se konzumovaly jako salát, semena se používala k přípravě různých kaší a placek. Po kukuřici a fazoli patřil amarant k nejrozšířenějším plodinám ve Střední Americe. Až do příchodu Španělů byl také součástí náboženských rituálů aztéckého boha války Huitzilopochtliho, ve kterých se amarantová zrna používala v kombinaci s lidskou krví k obětování. Po dobytí Nového světa byla „Ďáblova rostlina“, jak jej nazývali španělští conquistadoři, na několik století na dobytých územích zakázána a pěstování amarantu se udrželo jen v odlehlých horských oblastech. Do Evropy a do Asie se nakonec rozšířil na konci 18. století jako okrasná rostlina přes botanické zahrady. Dnes se amarant pěstuje zejména v USA a státech Jižní Ameriky, v Indii, Číně a Rusku.

U nás je známý zejména jako potravina zdravého životního stylu – v nabídce jsou amarantová mouka, extrudáty, müsli s amarantem, směsi na bezlepkový chléb, amarantové semeno, amarantové těstoviny, pečivo, zahušťovací směsi a další. Jako potravinový doplněk je využíván amarantový olej, který obsahuje skvalen, jenž napomáhá regeneraci kůže a zvyšuje obranyschopnost organismu. Semena amarantu mají vysoký obsah bílkovin, které neobsahují lepek. Pěstuje se pro zrno, některé druhy se používají jako listová zelenina, jiné pro produkci biomasy, jako zelené hnojení, k energetickému či průmyslovému využití.

Co roste na poli / laskavec

 

> zpět na stránku Co roste na poli