Národní zemědělské muzeum, s. p. o.

Pšenice dvouzrnka

Pšenice dvouzrnka [Triticum dicoccum (Schrank) Schuebl]

Třída: jednoděložné

Čeleď: lipnicovité

Rod: pšenice

Přestože pšenice dvouzrnka patří k nejdéle využívaným obilninám v historii lidstva, je dnes spíše opomíjenou plodinou. Tento pluchatý druh pšenice se v zemědělské kultuře objevuje již před 9,5 tisíci lety, staří Římané z ní připravovali kaši, kroupy a pekli chléb. Na našem území se pěstovala od mladší doby kamenné až do středověku, pak dvouzrnka postupně ustupovala pšenici seté a v pozdním středověku úspěšnějšímu žitu. U nás se tradičně pěstovala v Bílých a Malých Karpatech, kde ji místně nazývali “rýž” a používali ji jako kroupy do polévek, jelit nebo jako přílohu či samostatné jídlo. Ve světě se v současnosti pěstuje v podhorských a horských oblastech Zakavkazska, na Balkánském poloostrově, ve Španělsku, Turecku, Íránu, Jemenu, Indii a severní Africe.

Dnes dvouzrnka společně s dalšími pluchatými druhy pšenic – jednozrnkou a špaldou – zažívají v Evropě renesanci. Pro své zajímavé nutriční vlastnosti a nenáročnost při pěstování stoupá o tyto druhy pšenic zájem jak mezi spotřebiteli, tak šlechtiteli, a vznikají jejich moderní odrůdy.

Co roste na poli / pšenice dvouzrnka

 

> zpět na stránku Co roste na poli