Tiskové zprávy Národního zemědělského muzea 2022

Moravskoslezský jarmark – Kultura a tradice, to nám chutná nejvíce – tisková zpráva

Moravskoslezský jarmark – Kultura a tradice, to nám chutná nejvíce

5. října 2022

Moravskoslezský jarmark – Kultura a tradice, to nám chutná nejvíceV sobotu 8. října se od 11 do 17 hodin v Národním zemědělském muzeu v Ostravě koná akce Kultura a tradice, to nám chutná nejvíce aneb Moravskoslezský jarmark, na které se představí držitelé místních regionálních značek. Součástí jarmarku budou prodej a ochutnávka regionálních produktů i možnost vyzkoušet si tradiční řemesla.

Pod názvem Kultura a tradice – to nám chutná nejvíce aneb Moravskoslezský jarmark spojilo síly několik místních regionálních značek. V jedné z muzejních hal budou moci návštěvníci nahlédnout pod ruce řemeslníkům a vyzkoušet si tradiční postupy výroby, které jsou typické pro venkovská území. Připraveny budou ukázky práce na hrnčířském kruhu, spřádání vlny a tkaní, pletení košíků, drátování, vyšívání a šití, bylinářství, řezbářství, štípání břidlice a dalších řemesel. Řadu z nich bude možné si na místě také vyzkoušet. Součástí akce bude i prodej a ochutnávka regionálních produktů.

Na jarmarku se představí držitelé regionálních značek Opavské Slezsko, Beskydy a Górolsko Swoboda. Návštěvníci si budou moci vyrobit vitráž, vyzkoušet výrobu drátovaného předmětu nebo ušít malou dekoraci. S Muzeem břidlice z Budišova nad Budišovkou si ti odvážnější  vyzkouší staré řemeslo štípání břidlice nebo se pokusí vyrobit třeba břidlicové srdíčko. Připraveno je i povídání o kávě nebo čokoládová show, u kterých nebudou chybět ochutnávky.

S gastro show vystoupí kuchař David Valíček, který pravidelně připravuje seminář Z pole rovnou do kuchyně, kde předvádí, jak v kuchyni pracovat s místními potravinami, ať už to jsou šneci, čerstvé kozí a kravské sýry, zelenina z farmy, nebo vyzrálé hovězí od místního farmáře.

Také Beskydy jsou krajem tradičních řemesel spojených především s ovčáctvím a pastevectvím. Návštěvníci budou moci nasát atmosféru pravé salaše v Dílně u Beránka nebo pozorovat práci na kolovratu u Jadoli. Paní Kranz z Jadoli spřádá vlnu téměř každého zvířete, proto má také motto: Ani chlup na zmar. Vlnu považuje za nedoceněný materiál, který je samočisticí, antibakteriální a antimykotický, hřejivý i chladivý a nezanechává žádný odpad.

Nebude chybět ani Rožnovský pivovar s pivem jako křen a masové dobroty od Machače. Pro vyznavače vůní bude připravena kosmetika z Edi Naturalis. Pokud vás bohatý program unaví, můžete zalehnout do vlněných peřin Mitura.

Mezi další program budou patřit keramická dílna, ochutnávka Otického zelí, ukázky řezbářství a obrábění dřeva, tradiční výšivky a výroba bižuterie, výroba z proutí a z vosku.

Ve Skladové hale NZM Ostrava budou probíhat Trhy, co se hledají. Návštěvníci na nich najdou výběr těch nejlepších producentů a nevšední street food zážitky.


Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také dalších pět poboček – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice a nově otevřené muzeum v Ostravě. Ostravská pobočka nabízí pro návštěvníky studijní depozitáře zemědělské techniky, interaktivní expozici Depozitář potravin a průběžně obměňovanou a doplňovanou Galerii českých potravin. Nově otevřená rozsáhlá výstava Zemědělství 4.0 přibližuje podstatu probíhajících změn v zemědělství, prezentuje vybrané technologie a nové generace zemědělských strojů a systémů.

 

Více na www.nzm.cz.

 

Jitka Taussiková

tisková mluvčí

Národní zemědělské muzeum

Tel.: 604 867 970       

tiskove@nzm.cz

www.nzm.cz  │  facebook  │  twitter  │  instagram


Tisková zpráva a foto ke stažení